Profilaktyka prozdrowotna – dla zdrowia człowieka w każdym wieku
ZALETY I KORZYŚCI TEGO PROGRAMU:
- Upowszechnienie wiedzy na temat profilaktyki prozdrowotne.
- Kształtowanie zachowań i stylów życia korzystnych dla zdrowia.
- Rozwijanie umiejętności samodzielnego i świadomego wpływu na swoje zdrowie poprzez dietę i zdrowy styl życia oraz korzystanie z programów jak i badań przesiewowych proponowanych przez Państwo.
Uczestnicy nabywają wiedzę o:
- Czynnikach wpływających na ich zdrowie.
- Zdrowych nawykach żywieniowych i stylu życia.
- Możliwości korzystania z badań przesiewowych i programów zdrowotnych.
UCZESTNICY NABĘDĄ UMIEJĘTNOŚCI:
- Planowania prawidłowej diety.
- Dobranie odpowiedniej aktywności fizycznej do stanu zdrowia.
- Korzystania z programów profilaktycznych jakie proponuje Państwo.
UCZESTNICY POGŁĘBIĄ KOMPETENCJE ZWIĄZANE Z:
- Profilaktyką i promocją zdrowia własnego i bliskich.
PRZYKŁADOWY PROGRAM:
- Zapoznanie się z definicją „zdrowia” i „profilaktyki medycznej”.
- Określenie rodzajów profilaktyki zdrowotnej, zwłaszcza profilaktyki wczesnej/uniwersalnej realizowanej przez promocję zdrowia.
- Omówienie czynników wpływających na zdrowie człowieka czyli determinanty zdrowia według pół Lalonde’a.
- Przedstawienie prawidłowych nawyków żywieniowych na podstawie podstawowej wiedzy żywieniowej z talerza żywieniowego i najnowszych zaleceń IŻŻ, oraz zasad zdrowego żywienia które są z nią związane.
- Omówienie diet uznawanych za najzdrowsze na świecie – dieta śródziemnomorska, dieta DASH, dieta fleksitariańska oraz dieta planetarna.
- Aktywność fizyczna jako część naszej codzienności – siedzenie jako współczesny nikotynizm – dlaczego warto się ruszać i jak to zrobić
- Suplementacja – czy warto stosować? Omówienie jej (nie)korzyści i konieczności stosowania w określonych przypadkach zdrowotnych.
- Przedstawienie celowości i omówienie głównych programów zdrowotnych i badań przesiewowych dostępnych w kraju.
- Przedstawienie „10 najważniejszych zasad, jak zadbać o zdrowie własne i bliskich” opracowane i rekomendowane przez Naczelną Izbę Lekarską i Rzecznika Praw Pacjenta.
- Forma: prezentacja multimedialna czyli pokaz slajdów z wykorzystaniem komputera/rzutnika i narzędzi do połączeń zdalnych np. ms teams lub zoom.
- Metody: pogadanki/dyskusje, krótkie filmiki edukacyjne, ćwiczenia/łamigłówki.
Trener: KATARZYNA BŁAŻEJEWSKA – STUHR
Dietetyk kliniczny Psychodietetyk Autorka książek o żywieniu
- Autorka i współautorka 14 książek – m.in.: Koktajle dla zdrowia i urody, czyli jak zamieszać w swoim życiu; Superkoktajle dla zdrowia i urody, czyli koktajle z superfoods; Uczta dla dwojga; Uczta dla maluszka (Wydawnictwo Zwierciadło).
- Ambasadorka – Fundacji Zaczytani.org od 2013.
- Wykładowca i prowadząca warsztaty – „ Jesienny detox”.
- Prowadząca – Warsztaty dla dzieci w Szkole Gotowania Little Chef od 2018.
- Prowadząca – panel wykładowy podczas II Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego 2018.
- Współprowadząca, autorka materiałów naukowych – Konferencja inaugurująca kampanię Servier dla serca. 2018.
- Prelegentka, prowadząca warsztaty – Warszawski Festiwal Kulinarny i koktajle 2018.
SPECJALIZACJA:
- Autorka wielu tekstów do prasy oraz książek o tematyce dietetycznej
KWALIFIKACJE:
- Mgr dietetyki Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego,
- Absolwentka studiów podyplomowych psychodietetyki SWPS Uniwersytetu Humanistycznospołecznego z siedzibą w Warszawie.
STYL PRACY/STOSOWANE METODY SZKOLENIOWE:
- warsztaty, prezentacja multimedialna, wykład
Doświadczenie w latach z tego tematu:
- 15 lat pracy w zawodzie, w gabinecie dietetyka.
- pisanie felietonów do miesięcznika „Zwierciadło” oraz magazynu „Samo zdrowie” (od 4 lat).
- Audycja „Z gruszki i z pietruszki” w Radio kolor (2017-2020),
- Audycja 357 kęsów na Śniadanie w Radio 357 (2021-).
- Współzałożycielka Fundacji Kobiety bez Diety.
- Ambasadorka kampanii „Jedz warzywa i Owoce” – od 2019 roku.
Lista klientów przeszkolona z tego tematu:
- Słuchacze audycji radiowych.
- Czytelnicy felietonów.
- Uczestniczy szkoleń i warsztatów.